Pitkästä aikaa kisakuulumisia

Square

21.7.2019
Toukolan Ratsutila
Alex Muurinen – Akrobats
50-60cm ja 75cm

Toukokuun puolessa välissä käytiin Duken kanssa Kissankulman eläinpihan mätsäreissä ja vaikka menestystä ei tullut, ori suoriutui erinomaisesti ensimmäisestä reissusta kodin ulkopuolelle. Kuitenkin lastaustilanteessa töräytin peukaloni etupuomiin ja peukalon luun sirpalemurtuman vuoksi olin sairaslomalla kuusi viikkoa. Vaikka ratsastinkin jo kahden viikon jälkeen, kunnon treeniin päästiin takaisin vasta kun kädestä otettiin kipsi pois kesäkuun puolella.
Myös hyppääminen oli tauolla sairasloman aikana, mutta heti kun kipsi oli poissa, otettiin estevalmennus Akron kanssa. Tämä päättyikin maan kamaralle niin ratsastajan kuin hevosenkin osalta, ilmeisesti juuri möyhitty pehmeä pohja ja hevosen tasapainon menetys sai jalat solmuun esteen jälkeisessä kaarteessa ja Akro kaatui kyljelleen. Kumpaakaan ei sattunut pahemmin, mutta Akro sai pari vuotavaa haavaa lavalle ja polveen. Paikattiin Akro, mutta vasta seuraavana päivänä hölkättiin ja onneksi hevonen oli täysin normaali ja haavatkin paranivat hyvin parissa viikossa.

Viime viikolla käytiin oikein fiinisti maneesilla vetämässä kisavalmistelutreenit, hypättiin kylläkin vain kolmea estettä. Kaiken kaikkiaan mentiin tosi hyvin koko tunti, vaikka viimeisessä tehtävässä ei meinattu enää viimeiselle esteelle saada hyvää hyppykohtaa millään aikaiseksi. Käytiin samana päivänä myös Rexin kanssa ja myös hän suoritti hyvin! Vähän harmittaa ettei Rexin kanssa tajuttu lähteä myös Toukolaan.

Lauantai-aamuna laitoin jo kamat kasaan, koska menin illaksi töihin. Samalla selvitin jouhet ja tarkistin että kengät on kavioissa niinku pitääkin. Penina haki töitteni aikaan trailerin lainaan, ettei tarttenut sunnuntaina ihan kukon laulun aikaan herätä.
Kilpailut alkoivat klo 9, joten heräsin hieman aikaisemmin aamutalliin jotta ei tartte ihan hikipäässä juosta. Heitin hevosille heinät ja väkkärit ja lopuksi shettikset ulos (ovat sisällä yöt). Akro sai jäädä syömään heiniä sisälle siksi aikaa kun vedin kahvit naamariin ja vaihdoin kisavaatteet.
Akro oli nukkunut siivosti yönsä, joten riitti että puhdisti kaviot, sipaisi vähän runkoa ja veti jouhet pari kertaa harjalla siistiksi. Eikun suojat jalkaan ja menoksi.

Toukola oli uusi paikka meille kaikille, mutta itse sijainti oli tuttu ja parkkivalvojan opastuksella löytyi kolo yhdistelmälle. Oltiin ajoissa paikalla, joten kerettiin kävellä ratakin ennen kuin otettiin hevonen ulos kopista. Kävin vielä paniikkipissalla ja sillä aikaa Penina ja groomiksi saapunut Anni laittoivat Akrolle suitset. Eikun heppa ulos, loput kamat niskaan niin Akrolle kuin mullekkin ja verkkaan.

Kuva: Jenny Aalto

Erillistä verkka-aluetta ei ollut, joten verryttely tapahtui ryhmissä kisakentällä verkkavalvoen määräten suunnan. Ensin oli ponien verkka, sitten he hyppäsivät radan ja lopuksi oli hevosten verkka ja sen jälkeen hevosten kisaradat. Verkka oli ok, Akro oli mukavan reipas ja hyppäsi tosi hyvin verkkaesteet. Otettiin ne vain pari kertaa molempiin suuntiin ja jäätiin kävelemään viereiselle nurmikentälle kun luokka jatkui meidän verkkaryhmän jälkeen. Eka hyppäsi radan ja sitten olikin jo meidän vuoro, sopivasti ei ollut aikaa panikoida tuon enempää. Rata itsessään meni erinomaisesti, tuli vain yksi vähän pohjaan tullut hyppy. Ensimmäinen este meni kiemurteluksi, koska olin lähtemässä vielä yhdelle voltille ennen radalle lähtöä, kunnes tajusin että lähtölinjan sijainnin vuoksi ei voltti onnistukkaan.
Hieman jännityksen vuoksi olin liikaa kädellä. Välillä mun pohkeet ei jännityksestä pysty tekemään mitään, mutta nyt keskityin että annoin pohkeet niin että laskeuduimme joka esteen jälkeen oikealle laukalle. Verkassa taidettiin vasempaan kierrokseen ottaa joka alastulossa ristille. Ehkä jotain jumia takapäässä? Mun kädet meni hikiseksi jo verkassa, joten kumiohjat pääsi venymään vähän liian pitkiksi enkä niitä lähtenyt keräilemään kesken kaiken. Tämä taas aiheutti sen että nojasin eteen ja perse nousi penkistä. Kaiken kaikkiaan hypyt meni kuitenkin hyvin ja välillä Akro oikein ampaisi estettä kohti että ”jee, nyt mennään!”. Sen verran Akro tuntui välillä vastustavan tuntumaa että pitää hierojan lisäksi pyytää eläinlääkäri katsomaan että tarvitsisiko hammaspiikkejä taas raspata.

Tuloksena siis puhdas rata, mutta arvosteluna oli ihanneaika ja 1 aikavirhe tuli. Jouduttiin viimeiselle esteelle tekemään pidempi tie kun ensin ajattelin, jotta sain hevosen avuille ja takaisin tasapainoon. Tämä pitkä tie kostautui.

Video radasta: https://youtu.be/ZsR-Z6aMyCs

Kuva: Jenny Aalto

 

Kuva: Jenny Aalto

 

Noh, käveltiin luokan jälkeen tovi, juotettiin Akro ja löysättiin satulavyötä. Toka verkka olikin sitten erityisen lyhyt, meitä oli tässä vain kaksi ratsukkoa ja hypättiin molemmat pari kertaa ja huudettiin että voidaan jo aloittaa. Olin luokan viimeisenä, mutta en onneksi ollut juurikaan katsonut muiden ratoja, koska rupean aina jännittämään niitä esteitä joille muut ovat epäonnistuneet. Rata meni aikalailla samalla painolla kuin ensimmäinenkin, vähän ehkä Akro alkoi olemaan maltillisempi. Rata oli täysin sama, joten en itsekkään enää jännittänyt lähes yhtään. Luokassa oli vain kaksi puhdasta perusrataa ennen minua, joten toiseksi viimeisellä esteellä ehdin jo hihkua että vielä yksi este ja sen jälkeen kunhan maaliin päästäisiin, niin uusinnan virhepisteillä ei väliä, ollaan silti 3. sijalla. No, tässä vaiheessa kohtalo kuuli ennen aikaiset hihkuiluni ja mätkähdin perusradan viimeisellä esteellä tantereeseen. Olin lähdössä hyppyyn askeleen liian aikaisin, mutta Akro ei ja teki kauniin liukupysähdyksen. Yritin parhaani mukaan pitää kaulasta kiinni, jotta päästäisiin vielä maaliin asti, mutta painovoima ja Akron liukas kaula vei minut maahan asti. Aavistuksen harmittaa että kyseessä oli tosiaan vika este, mutta kun mietin radan sujua muuten, ei harmita yhtään. Epäonnistuneiden Tampereen kisojen jälkeen tämä oli oikein onnistunut päivä! Näin jälkikäteen mietittyäni, luokassa palkittiin vain kaksi ratsukkoa enkä olisi näiden aikoja voittanut millään. Joten sijoitukset olisi siltikin jäänyt.

Video radasta: https://youtu.be/O94QGvOb0ZE
(Tippuminen on leikattu pois, säästän sitä Intagramin #failfridayta varten. ;D)

Seuraavat kisat ovatkin sitten todennäköisesti taas Toukolassa 11.8.!

Kuva: Anni Ihalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *