Tuliaisena tuontihevonen?

Square

Suomessa on pilvin pimein myynnissä hevosia ja poneja eri kategorioissa sekä hintaluokissa. Monesti kuulee ihmisten tuskailevan hevosen ostamista kotimaisilta myyjiltä ja useasti sen jälkeen suunnataankin ulkomaille hevoskaupoille. Kestosuosikkina keskivertohintaiselle harraste- tai kilpahevoselle ovat Baltian maat, tarkemmalla skaalalla Viro, Latvia, Liettua sekä Puola. Kannattaako sieltä hakea hevosta ja jos sinne lähtee, miten kannattaa toimia? Voiko naapurimaasta löytää sopivan hevosen itselleen? Meillä on hyvä verkosto Viroon ja Latviaan, jonka kautta olemme välittäneet hyviä hevosia asiakkaiden toiveiden mukaan. Tässä lyhyt opas tuontihevosen hankintaan!

 

Mikä taktiikka olisi paras?

Ulkomailta hevosta ostettaessa on kolme yleistä tapaa. Rohkeat lähtevät kokeilemaan onneaan, eli hevonen ostetaan kuvien ja videoiden perusteella ja hevonen tuodaan kotiovelle. Videot ovat ihan ok, jos tietää mitä niistä katsoo. Onko liikkeet symmetriset ja säännölliset, miten hevonen reagoi ratsastajaan jne. Videoita kannattaa pyytää eri (vuoden)ajoilta sekä esim. kentällä ja maneesissa kuvattuna. Videot voivat olla mitä tahansa laadukkaasta treenipätkästä sellaiseen kurapellolla kuvattuun. Jokainen tekee itse lopullisen yhteenvedon. Aina voi vaatia haluamansa videon, kuten juoksutus hyvällä pohjalla, jotta näkee miten hevonen liikkuu kaarevalla uralla. Liejussa liukasteleva tapaus ei ehkä ole antoisin…

Niin tai näin, video on hyvä pyytää joka tapauksessa. Tämän jälkeen voi suunnata paikan päälle katsomaan ja kokeilemaan. Laivamatka Tallinnaan kestää noin pari tuntia, ei maksa paljoa ja oman autonkin tai yhdistelmän saa helposti mukaan. Viron läpi ajaa muutamassa tunnissa myös Latvian puolelle. Jos on itse hevoskaupoissa vihreä, kannattaa ottaa mukaan joku ammattilainen – valmentaja tai ratsuttaja – antamaan vertaistukea. Vielä parempi, jos on eestiläinen tuttu auttamassa tulkkaamisessa. Muuten kauppaa kannattaa käydä englanniksi (kunhan termistö molempien ymmärrettävissä) tai hyvässä lykyssä suomeksi. Kuten aina myyntitilanteessa, tulee tsekata jalat, liikkeet ym. Kuten aina hevosta hankittaessa, kaikkea ei kannata uskoa ja kysymyksiä on syytä esittää.

Kolmas vaihtoehto on ostaa hevonen suomalaisen välittäjän kautta ja lähettää Baltian hevostarjontaa tunteva matkaan – etenkin, jos sopiva hevonen on videoiden perusteella löytynyt. Eikä mukaan lähteminen ole kiellettyä!

Jos on itse hevoskaupoissa vihreä, kannattaa ottaa mukaan joku ammattilainen antamaan vertaistukea.

Käytännön vinkkejä

Kun hevosta lähdetään katsomaan Suomen ulkopuolelta, on sielläkin hyvä valita useampi koeratsastettava reitille. Silloin saa paremman käsityksen tarjonnasta. Hinta on se joka vetää hevosihmisiä Baltian puolelle. Parasta on kuitenkin tietää mistä ja keneltä hevosen ostaa. Tunnetut ratsastajat ja hevoskauppiaat toimivat yleensä rehdisti. Halvalla ei saa hyvää, sillä muistakin maista lähetetään meille B-luokan hevosia helpon rahan vuoksi. Pahimmassa tapauksessa tällaista myyntibisnestä pyöritetään Suomessa ja se syö myös hyvien tuontihevosten uskottavuutta! Huippuhevonen on huippuhevonen Baltiasssakin, mutta hyvän hevosen voi saada edullisesti ja jopa reiluilla maksuehdoilla. Hyvät myyntihevoset on käsiteltyjä, nöyriä, selväpäisiä ja harvinaisen toimivia joka tilanteessa. Siksi ne ovat suosittuja mm. opetushevosina (hinta-laatusuhde on ok).

Virossa on omaksuttu Keski-Euroopan hevoskulttuuri, joka eroaa joissain asioissa Suomen tyylistä. Yksi asia, joka alkuaikoina Virossa kummastutti, oli se, että hevosilta kengitettiin vain etupää.

Urbaaneihin legendoihin kuuluu tarina, että hevosia huumataan koeratsastuksiin / videoihin tai että paikkoja puudutetaan. Hyvinkin mahdollista (myös Suomessa), mutta se vaatii jo järjestelmällistä röyhkeyttä. Röntgenkuvista saa olla tarkkana. Hyviä rtg-kuvia saa myyntihevosesta tilattua, mutta kannattaa varmistaa, että kyseiset kuvat ovat todellakin sen hevosen, josta piti. Joskus voi puuttua kuvia ja niitä saa metsästellä. Itse kun on paikalla tai kuvauttaa vielä Suomen puolella, niin asia on ok. Tämä koskee kaikkia muitakin maita.

 

Paperipolitiikka

Kun sopiva hevonen on löytynyt, hevosesta tehdään asianmukainen kauppakirja – joko suomeksi tai englanniksi. Hevonen maksetaan sopimuksen mukaan ja sovitaan kuljetuksesta. Trailerin tai hevosauton kanssa pääsee autolautalla kulkemaan, mutta n. 300-400 euron hinnalla saa kuljetuksen Viron puolelta esim. läheisellä raviradalle tai suoraan kotitallille.

Kauppakirjan lisäksi vaaditaan 48 tuntia voimassa oleva Traces-paperi, jonka saa lähtömaan eläinlääkäriltä (n. 40 eur) sekä EU-passi tai vaihtoehtoisesti maan oman passi. Suomen puolella pyydetään tunnistaja paikalle, joka lähettää paperit (mm. tunnistuspaperit ja passi) Hippokselle. Näin hevosesta tulee Suomen kansalainen! Pidä huoli, että hevosella on maahantuotaessa voimassa influenssa ja Tetanus -rokotteet tai hoida ne heti Suomen puolella kuntoon. Tunnistajan paikalle saanti kestää sen hetkisestä työmäärästä viikko tai pari. Rekisteröinnin hinta n. 90-130 euroa.

Hyödyllisiä linkkejä:
Multihorse Finland auttaa hevosen tai ponin hankinnassa Virosta tai Baltiasta! Rauhallinen eteneminen ja tapauskohtainen toimintamalli. Ota yhteyttä!
Kuvituskuvat: Pixabay, Alex Muurinen